• Anasayfa
  • Çevre Güncel
  • Ekoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sivil Toplum
  • Sağlık
  • Bilim
  • Makaleler
  • Çevre Veritabanı

Sat05192012

Last update09:25:27 AM GMT

Back Ekoloji Ekolojik Denge "Atıkmatik" hediye dağıtıyor

"Atıkmatik" hediye dağıtıyor

Atık yağ ve piller, atık karşılığında hediye veren akıllı makinelerle toplanıyor.Pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 940 litre atık yağ toplandı...

Atık yağ ve pilleri çeşitli hediyelerle bir noktada toplamayı cazip hale getiren akıllı makineler kullanıldıkları bölgelerde ev hanımları ve çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin yürüttüğü ar-ge çalışmaları doğrultusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 3 noktada 940 litre atık yağ toplandı.

Projenin fikir sahibi Erol Tonga, 1 litre bitkisel atık yağın, 1 litre petrolle aynı enerjiye sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin yurt dışından petrolden sonra en fazla ithal ettiği ürünler arasında bitkisel yağ yapan hammaddelerin yer aldığını söyledi. Atık yağın 1 litresinin lavaboya döküldüğünde 1 milyon metreküp suyu kirlettiğini vurgulayan Tonga, atıkyağların toplanmasının önemine işaret etti.Atık yağın ev hanımları tarafından lavaboya döküldüğünü ve değerlendirilemediğini ifade eden Tonga, Atık yağ toplayan makinelerin ev hanımları için tasarlandığını söyledi. Makinelerin atık yağın yarım litresi için 25 kuruş gibi bir ücret ya da ev hanımlarının belediye aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılayabileceği hediye kartları verdiğini belirten Tonga, ev hanımlarının biriken atık yağlarını lavaboya dökmek yerine bu makinelere getirerek değerlendirdiğini anlattı. Tonga, pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 3 noktada 940 litre atık yağ toplandığını kaydetti.

Makinenin, bitkisel yağ ile başka bir sıvı karıştırılması durumunda bunları ayrıştırdığını ve yağ oranında hediye verdiğini dile getiren Tonga, makinelerin uygun görülmesi durumunda belediyeler tarafından belirlenecek noktalara yerleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Tonga, atık pil toplayan makinelerin de özellikle çocuklar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan protokol kapsamında 38 ilçede 420 atık pil toplama makinesi bulunduğunu anlatan Tonga, makinelerin atık pil toplamanın formatını değiştirdiğini, özellikle çocuklar için cazip hale getirdiğini ifade etti.

Makinelerin sesli şekilde çocukları yönlendirdiğini dile getiren Tonga, bitmemiş pillerin geri verildiğini söyledi. Projenin gerekli protokollerin yapılabilmesi durumunda önce okullarda başlatılmasının planlandığını anlatan Tonga, sonraki dönemlerde belediyeler tarafından değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Facebook'ta Online Olun.Hesabınızla Kolayca Yorum Yapın.

Küresel Isınma

Burs
Küresel Isınmadan
Haberdar mısınız?

Organik Sağlık

Burs
Organik Beslen
Sağlıklı Yaşa

Bilim Teknoloji

Burs
Çevre Bilim
Teknoloji Haberleri

Sivil Toplum

Burs
Sivil Toplum
Dünyasından Haberler

Kültür Sanat

Burs
Kültür Sanat
Tarih Doğa

Çepeçepre Site Haritası

Çevre Güncel

  • Manşetler
  • Türkiye
  • Dünya

Ekoloji

  • Yeşil Dünya
  • Mavi Evren
  • Küresel Isınma

Kültür-Sanat

  • Kültür-Sanat
  • Tarihi Çevre
  • Etkinlikler

Sivil Toplum

  • Sivil Toplum Dünyası
  • Çevre Platformları
  • STK Mevzuatı

Sağlık

  • Genel Sağlık
  • Organik Sağlık
  • Doğa Sporları

Bilim

  • Dost Teknoloji
  • Ölümcül Teknoloji
  • Keşifler

Makaleler

  • Yazarlarımızından Makaleler
  • Akademik Makaleler
  • Basından Makaleler

Veritabanı

  • Çevre Platformları
  • Çeşitli Platformlar
  • Çevre Siteleri
 

Anadolu Ayakta!